
   

 
 

Contact Us                Report Unethical Activity                Renew Your License                Meet the Board                PHMP 

 State Board of Accountancy                                 P.O. Box 2649, Harrisburg, PA 17105-2649                                     (717) 783-1404 

February 2013 www.dos.state.pa.us    

  

Disciplinary Actions 

 
Who Owns the Working Papers 

By: Jonathan S. Ziss, Esquire (Partner, Goldberg Segalla LLP) 

Jeffrey J. Wood, Esquire (Counsel, State Board of Accountancy) 

As many Certified Public Accountants and Public 

Accountants have come to know in their professional 

practice, clients or former clients may request that 

working papers be turned over or provided from their file 

contents either to them or to a successor practitioner.  

What do you do?  The CPA Law, Act of May 26, 1947, 

P.L. 318, as re-enacted and amended, 63 P.S. §§9.1 et 

seq., at Section 11 (63 P.S. §9.11) and Board regulation 

at Section 11.31 (49 Pa. Code §11.31) provides 

guidance, and this brief article is not intended as legal 

advice, but merely as some information to provide 

direction and assistance to the credentialed professional 

posed with such a request.  The purpose of this article is 

to provide general information, not legal advice, and is 

not an advisory opinion and is not binding on the Board. 

Section 11 of the CPA Law is titled “Ownership of 

Working Papers” (63 P.S. §9.11).   This law is organized 

into two subsections: the first addresses the issue of 

work paper ownership, and the second addresses the 

application of the first section to an array of common 

scenarios.  Section 11(a) of the CPA Law provides, in 

essence, that all work papers and records prepared for a 

client engagement, except reports submitted to a client 

and records or documents provided by a client, are the 

property of the Accountant in the absence of an 

agreement to the contrary.  The CPA Law continues that 

an Accountant must provide a client or former client with 

a copy of the client’s tax return and a copy of any report 

or other document issued to the client upon request, and 

made within a reasonable time after original issuance of 

the document.  Board regulation provides that a licensee 

“shall comply with the request within a reasonable period 

of time.” (49 Pa. Code §11.31) 

A possible or plausible ground for contention is covered 

in Section 11(b)(3) of the CPA Law where it is directed 

that “A copy of the licensee’s working papers [shall be 

furnished to the client or former client] to the extent that 

such working papers include records that would 

ordinarily constitute part of the client’s records and are 

not otherwise available to the client.  However, a 

licensee may require that fees due the licensee with 

respect to completed engagements be paid before such 

information is provided.” 

The CPA Law leaves “such working papers…that would 

ordinarily constitute part of the client’s records and are 

not otherwise available to the client” open for 

interpretation.  The statutory and regulatory law also 

does not specifically define the “reasonable time” and is 

silent on the matter of photocopying expense associated 

with compliance. 

Notwithstanding, guidance is available via the 

Pennsylvania Institute of Certified Public Accountants
1
 

(PICPA) Code of Ethics, Section 501, Interpretation .02, 

with the following defined terms: 

Client-provided records – Accounting or other 

records belonging to the client that were 

provided to the CPA. 

Member’s work products– Deliverables that the 

member was engaged to prepare for the client. 
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 Reprinted with permission from the Pennsylvania CPA 

Journal, a publication of the Pennsylvania Institute of 

Certified Public Accountants. 
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Member-prepared records – Information not 

reflected in the client’s books and records that, if 

otherwise not available to the client, would result 

in the client’s financial information being 

incomplete.  Includes adjusting, closing, 

combining, or consolidating journal entries and 

supporting schedules and documents that are 

proposed or prepared by the member during an 

engagement. 

Member’s working papers – Include audit 

programs, analytical review schedules, and 

statistical sampling results, analyses, and 

schedules prepared by the client at the request 

of the member. 

Whereas the CPA Law speaks to client-owned or 

licensee-owned materials only, the PICPA Code of 

Ethics takes into account an intermediate category 

composed of member’s work products and member-

prepared records.  The Code explains that when a 

request comes in for client provided records, member’s 

work products or member-prepared records, the 

Accountant should provide the materials, except that 

such materials may be withheld if the preparation of  

 

 

such records is not complete, fees due the member for 

the engagement to prepare those records remain 

unpaid, or withholding such records is necessary to 

comply with professional standards. Member’s working 

papers are the member’s property and need not be 

provided to the client, except as may otherwise be 

required by state and federal statutes and regulations or 

contractual agreements. 

It is prudent for the Accountant to acknowledge in writing 

any work paper request, with words of assurance that 

the request will be considered promptly and that a 

further response will be forthcoming.  The PICPA Code 

of Ethics states that a request should be honored within 

45 days.  Any response to a request should be specific 

in terms of what you as the licensee agree to turn over 

and what, if anything, you will be withholding.  The tone 

of the response must be professional, striving to avoid 

language that may be construed as dilatory, and offering 

an explanation as to any records withheld, and address 

fees owed, if and when appropriate.  

The State Board of Accountancy and licensees of the 

Board are responsible to follow our laws and regulations 

for the benefit of the profession and especially for the 

protection of our citizen consumers of public accounting 

services.  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


