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Education 
 
 Q: What is the educational requirement to become licensed as a 

psychologist in Pennsylvania? 
 
 A: The Board’s regulations require completion of a doctoral program that 

is either accredited by the American Psychological Association (APA) or 
the Canadian Psychological Association (CPA) or is designated by the 
Association of State and Provincial Psychology Boards 
(ASPPB)/National Register Designation Project*.  Listings of 
accredited/designated doctoral programs can be found at the following 
websites: 

 
  APA: http://www.apa.org/ed/accreditation/programs/accred-professional.aspx 
 
  ASPPB/National Register Designation Project: 
   http://www.nationalregister.org/desig_alphabetical_search.html 
 
  *The activities of the Joint Designation Project of ASPPB and the 

National Register will be terminated by September 2019. 
 
 
 Q: I am aware of a licensed psychologist in Pennsylvania who has a 

master’s degree.  How was this person able to obtain a license as a 
psychologist when the Board’s regulations require a doctoral degree? 

 
 A: There was a period of time in Pennsylvania when the educational 

requirement for licensure as a psychologist was a master’s degree.  
When the Professional Psychologist Practice Act was amended to 
require a doctoral degree, psychologists licensed at the master’s level 
were grandfathered. 
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Examinations 
 
 Q: Am I able to sit for the EPPP and the PPLE prior to the completion of 

post doctoral experience? 
 
 A: Yes.  The Board’s regulations allow applicants to apply to the Board for 

permission to sit for the EPPP and the PPLE after the applicant has 
been awarded a doctoral degree from an acceptable doctoral program.  
The application is submitted online at www.pals.pa.gov. 

 
 
 Q. I failed the EPPP/PPLE for the first time.  When can I retake the exam? 
 
 A. The Professional Psychologists Practice Act was amended and the 6-

month wait period between a first and second examination is no longer 
required.  Please be advised that there is a 60 day wait period 
between a second and third, or any subsequent examination.  Once 
the Board receives and processes a failing exam score, you will receive 
an email with instruction on reapplying to the Board for permission to 
retake the EPPP/PPLE. 
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Supervised Experience  
 
 Q: How much experience is required to obtain a PA psychology license? 
 
 A: A total of two years of supervised experience is required.  The first 

year is satisfied by completing a predoctoral internship.  The second 
year began after the completion of the predoctoral internship and must 
consist of at least 12 months and at least 1750 hours of acceptable 
supervised experience. 

 
 
 Q: Where can I find the requirements for supervised experience. 
 
 A: §41.32 of the Board’s regulations provide the “Experience 

qualifications”.  §41.33 of the Board’s regulations provide the 
requirements for supervisors.  A copy of the regulations is available on 
the Board’s website at www.dos.pa.gov/psych by clicking on “Board 
Laws & Regulations”, followed by “Regulations”. 

 
 
 Q: How many hours of supervised experience are required for licensure as 

a psychologist in Pennsylvania? 
 
 A: If the experience began on or before December 5, 2010, at least 1500 

hours of supervised experience is required. 
 
  If the experience began on or after December 6, 2010, at least 12 

months and at least 1750 hours of supervised experience is required. 
 
 
 Q: How many hours of individual supervision are required per week? 
 
 A: The Board regulations require psychology residents to receive at least 

2 hours per week of individual face-to-face supervision. 
 

 Q: Can any part of the 2 hours per week of individual face-to-face 
supervision be done by telephone? 

 
 A: No.  Only additional supervision beyond the required 2 hours per week 

of individual face-to-face supervision can be done by telephone. 

http://www.pacode.com/secure/data/049/chapter41/chap41toc.html
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 Q: What are the minimum and maximum numbers of hours of supervised 

experience that can be counted per week? 
 
 A: If the experience began on or before December 5, 2010, the minimum 

is 15 hours per week and the maximum is 40 hours per week. 
 
  If the experience began on or after December 6, 2010, the minimum is 

15 hours per week and the maximum is 45 hours per week. 
 
 
 Q: How long must I be working at one entity in order for the experience 

to be considered? 
 
 A: If the experience is full-time, the psychology resident must work at an 

entity for at least 3 months.  If the experience is part-time, the 
psychology resident must work at an entity for at least 6 months. 
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Continuing Education 
 
For specific information regarding the continuing education requirement, 
please review §41.59 of the Board’s regulations.  Additionally, please review 
the “Continuing Education Information” found on the Board’s website at 
www.dos.pa.gov/psych - click on “General Board Information”, followed by 
“Continuing Education Information”. 
 
 
 Q. I was licensed as a psychologist in Maryland in 2004 and was issued 

my Pennsylvania license on 1/7/2013.  The license will expire on 
11/30/2013.  Do I need to complete continuing education to renew my 
license to 11/30/2015? 

 
 A. Yes.  The Board’s regulations at §41.59(h)(2) states the following:  “A 

psychologist who is licensed under §  41.52 (relating to persons 
licensed in other states) shall comply with the continuing education 
requirement, but the psychologist’s contact hours will be prorated on a 
quarterly basis from the date of licensure in this Commonwealth to the 
next biennial renewal date. Each quarter will consist of 3 months. 
Beginning with the quarter immediately following licensure in this 
Commonwealth, at least 3.75 contact hours (.375 CEU) shall be 
earned for each quarter.”  Based on the regulations, this psychologist 
must complete 11.25 hours of acceptable continuing education, which 
includes 3 hours in ethics, in order to renew the license to 
11/30/2015. 

 
 
 Q. I was issued my first psychology license in Pennsylvania on 4/12/12 

and the license will expire on 11/30/2013.  Do I need to complete 
continuing education to renew my license to 11/30/2015? 

 
 A. You are exempt from the continuing education requirement, WITH THE 

EXCEPTION OF the 2 hours of Child Abuse Recognition and Reporting 
Continuing Education.  The Board’s regulations at §41.59(h)(1) states 
the following:  “The Board will exempt from the continuing education 
requirement a psychologist who received a license within 2 years of 
the psychologist’s first application for biennial renewal.”  Therefore, 
this psychologist is exempt from the continuing education 
requirement. 
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 Q. I have been ill and unable to meet my continuing education 

requirement.  What are my options? 
 
 A. If you are not practicing as a psychologist in Pennsylvania, you may 

wish to consider placing your license on inactive status. 
 
  If you are practicing as a psychologist in Pennsylvania, you may 

submit a written request for an extension of time to complete the 
required continuing education.  The Board must also receive a letter 
from a health care provider which documents your inability to meet 
the continuing education requirement.  The Board considers these 
requests on a case-by-case basis. 
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Telepsychology 
 
 Q: What are the guidelines for providing psychological services via 

telephone/online? 
 
 A: Please refer to the Board’s Guideline Regarding Requirements for 

Provision of Psychological Services Regardless of Delivery Method 
found on the Board’s website at www.dos.pa.gov/psych by clicking on 
“Announcements”, followed by “Guideline for Requirements for 
Provision of Psychological Services, Regardless of Delivery Method”. 
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