
 

 

Statement of Policy – Charity Boxing Events 

 

 

The State Athletic Commission (Commission) is sometimes asked to sanction or even 

participate in charity boxing events. The event may include former professional boxers, 

celebrities or even Commission staff who have been asked to step into the ring and “spar” to 

benefit a particular cause. 

 

These events are not clearly amateur or professional boxing or “Tough Guy/Tough Man” 

competition.  Section 1701 of the Boxing Act, 5 Pa.C.S. § 1701, defines the term “tough guy 

contest” to mean any competition which involves any physical contact bout between two or more 

individuals who attempt to knock out the opponent by employing boxing, wrestling, martial arts 

tactics, kicking, choking or other techniques or any combination thereof.  “Tough Guy” contests 

are explicitly prohibited under the Boxing Act and a person commits a misdemeanor of the first 

degree if he promotes, sponsors or participates in any manner in the staging of or the conduct of 

any tough guy contest. 

 

The Boxing Act defines a professional boxer as “a person who has received or competed 

for or is receiving or competing for any purse or other article of value … either for participating 

in any boxing contest or exhibition or for the expenses of training therefor.” An amateur boxer is 

“a person who has never received nor competed for any purse or other article of value, either for 

participating in any boxing contest or exhibition or for the expenses of training therefor ….”  

 

The Boxing Act also defines a “contest” as “a boxing engagement in which the boxers 

strive earnestly in good faith to win.” An “exhibition” is “a boxing engagement in which the 

boxers show or display their skill without necessarily striving to win.” 

 

A professional boxing event (whether a contest or exhibition) must be held within this 

Commonwealth only in accordance with the provisions of the Boxing Act and the rules and 

regulations of the Commission.  5 Pa.C.S. § 701.  This includes an event permit, licensure for all 

participants and promoters, compliance with medical examination, weight classes, gloves, bout 

duration and the health and safety regulations of the Commission. An amateur boxing event 

(contest or exhibition) also must be held within this Commonwealth only in accordance with the 

provisions of the Boxing Act and the rules and regulations of the Commission.  5 Pa.C.S. § 907. 

This includes a permit for the event from the Commission, issued only to bona fide recognized 

amateur athletic associations, nonprofit organizations or other groups or individuals approved by 

the commission. With the written approval of the Commission, amateur contests or exhibitions 

are held in accordance with the rules of the amateur body sanctioning the event. 

 

While there are safety concerns surrounding any unofficial “boxing” event, those may be 

mitigated by imposing several conditions on charity events, so that there is little or no risk to the 

participants.   

 

 

 



 

 

Charity boxing events which comply with all the following requirements will be 

considered by the Commission on a case by case basis to be exempt from the Boxing Act and 

Commission oversight: 

 

 The Commission must be notified in writing at least ten days prior to the event. 

 No participant may show or display his/her professional boxing skills 

 No participant may strive earnestly in good faith to win 

 No winner may be declared 

 No purse or payment of any kind to participants (including percentage of ticket sales)  

 Participants must use protective head gear, mouth guards and at oversized (least 16 

oz) boxing gloves  

 Participants may “spar” for timed rounds as set by the Commission  

 Admission may be charged, but the net proceeds must go to a recognized nonprofit 

501(c)(3) charitable organization that is registered as a charity with the Department of 

State. Check the Department of State website at http://www.charities.pa.gov/ in 

advance of the event to make sure the charity is registered. 

 The sponsor of the event MUST supply to the Commission with a copy of the check 

that is given to the charity associated with the event or a receipt indicating the amount 

donated. 

 The Commission reserves the right to audit all revenues and expenses from the event 

 The event may not be promoted as any sort of official boxing, MMA or adult 

entertainment event 

 A Pennsylvania licensed referee must be utilized  

 An ambulance with paramedics must be on site during the entire event 

 A physician must be at ringside during the entire event 

 

 

 

  

http://www.charities.pa.gov/


 

 

Event Information – to be provided by sponsor of event (please type or print) 

 

 

Sponsor name and address: ________________________________________________ 

 

    ________________________________________________ 

 

Name of event:  ________________________________________________ 

 

Location of event:   ________________________________________________ 

 

Date and time of event: ________________________________________________ 

 

Name of PA-licensed referee  

that will be used for event: ________________________________________________ 

 

Name of physician (MD.DO) 

that will be present at event: ________________________________________________ 

 

 

 

As the sponsor of the event, I have thoroughly read the above requirements for a charity 

boxing event and affirm that I will comply with all the above rules and regulations. 

 

I understand that any false statement is made subject to the penalties set forth in 18 Pa.C.S. 

§4904 (relating to unsworn falsification to authorities). 

 
 

 

 

________________________________________  ____________________________ 

Signature of sponsor      Date 

 

 

 

 

March 25, 2011 

Revised June 24, 2015 


