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Application Process to Apply for Initial Licensure as a Clinical Social Worker   

 
The Rules and Regulations can be located on the Board’s website at 

www.dos.state.pa.us/social. 
 

These FAQs are not intended to substitute for reading the Rules and Regulations. 
 

Q:  Are the State Board of Social Workers, Marriage and Family Therapists and 
Professional Counselors (Board), Board Counsel and/or the Board Administrator 
and Board Staff permitted to provide legal advice? 

A: No. Neither the Board’s Act nor regulations confer authority on the Board to issue 
advisory opinions, provide legal advice to outside persons or entities, pre-determine 
whether or what type of authorization to practice is required in order to be able to 
lawfully engage in an activity, or otherwise pre-approve/disapprove specific conduct. If 
you have a legal question, you should confer with a privately retained attorney. 

 
Q:  What is legal advice? 
A: Legal advice is any written or oral counsel regarding a legal matter that impacts the 

responsibilities and rights of the person who receives it. Legal advice includes advisory 
opinions and interpretation of statutes or law. 

 
Q: Can I provide teletherapy to clients in Pennsylvania or any other state? 
A: The Board does not currently have regulations on teletherapy. However, the Board does 

require licensure when providing services in the State of Pennsylvania. If the person is 
physically located outside of the state at the time the services are being rendered, you 
would need to contact the state where the individual is located. You can also check with 
your national association (NASW) as the Board does expect licensees to act in 
accordance with ethics and practice standards of that organization. 

 
  
Q: Does the Board issue a temporary license to practice in the state of Pennsylvania if I 

am licensed in another state? 
A: No. Neither the Board’s Act nor regulations allow the Board to issue a temporary license  

to licensees from another state to practice in the State of Pennsylvania. However, if an 
applicant submits an application for licensure by endorsement under Act 41, they may be 
granted a provisional license at the discretion of the Board. 
 

 
Q: What is Act 76 of 2018? 
A: Act 76 of 2018 prohibits the independent practice of clinical social work, marriage and 

family therapy and professional counseling without a license as a clinical social worker 
(LCSW), marriage and family therapist (LMFT), or professional counselor (LPC).  
“Independent practice” means that the individual 1) styles themselves as a clinical social 
worker, marriage and family therapist or professional counselor; 2) regulates and is 
responsible for his or her own practice and treatment procedures; and 3) is not affiliated 
with any other practice, health care facility, government agency or government-regulated 
social service agency. 

 
As of October 27, 2018, an individual holding solely the MSW degree or LSW license 
may not enter independent clinical practice as defined in Act 76.   
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Social workers in independent clinical practice who, prior to October 27, 2018,  began 
actively working towards licensure as a clinical social worker by accumulating the 
required 3,000 hours of “supervised clinical experience” as set forth in the Board’s 
regulations at 49 Pa. Code § 47.12c(b) are not considered to be engaging in “independent 
practice” and will be permitted to complete their experience requirements for licensure as 
a clinical social worker and to obtain the clinical social work license. 
 
These licensed social workers must have been receiving the necessary supervision by a 

supervisor who meets the Board’s regulations in “Qualifications for Supervisors” as 
outlined in 49 Pa. Code § 47.1a and the “Standards for Supervisors” as outlined in 49 Pa. 
Code § 47.12d.  These practitioners must continue to receive the required supervision 
until they are issued a license to practice clinical social work by the Board.  

 
Q: Did Act 76 change the scope of practice for clinical social workers? 
A:  Yes. Please review Section 3 of the Board’s Act which defines Practice of Clinical Social 

Work to see the current scope of practice of clinical social workers. 
 
Q:  Can an individual holding solely the MSW degree or LSW license enter independent 

clinical practice as defined in Act 76? 
A:  Licensed social workers in independent clinical practice who, prior to October 27, 2018,  

began actively working towards licensure as a clinical social worker by accumulating the 
required 3,000 hours of “supervised clinical experience” as set forth in the Board’s 
regulations at 49 Pa. Code § 47.12c(b) are not considered to be engaging in “independent 
practice” and will be permitted to complete their experience requirements for licensure as 
a clinical social worker and to obtain the clinical social work license. 
 
These licensed social workers must have been receiving the necessary supervision by a 
supervisor who meets the Board’s regulations in “Qualifications for Supervisors” as 
outlined in 49 Pa. Code § 47.1a and the “Standards for Supervisors” as outlined in 49 Pa. 
Code § 47.12d.  These practitioners must continue to receive the required supervision 
until they are issued a license to practice clinical social work by the Board.  

 
Please also refer to Section 3 and Section 20(a) of the Act regarding definition of 
independent practice of clinical social work unlawful independent practice of clinical 
social work 

 
Q: What degree is accepted for licensure as a clinical social worker? 
A: Under Section 47.12c(2) of the regulations; an applicant must have received a master’s 

degree in social work or social welfare or a doctoral degree in social work from a school 
accredited by the Council on Social Work Education. 

 
Q: How do I apply for a license? 
A: You will need to apply for the license on-line at www.pals.pa.gov.  You will need to 

register and then you will be able to log in and apply for the license.  When your 
application is complete you will receive official notification by e-mail that you are 
eligible to register for the appropriate examination (clinical) through ASWB. 

 
Q: How many hours of supervised clinical experience are required for licensure as a 

clinical social worker? 
A: 3000 hours of supervised clinical experience are required.  Under Section 47.12c(b)(9) of 

the regulations; the supervised clinical experience shall be completed in no less than 2 
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years and no more than 6 years. (The Board has waived the requirement that no less than 
500 hours and no more than 1,800 hours may be credited in any 12-month period.) OR 
If you hold current certification from the Academy of Certified Social Workers 
(ACSW) issued prior to January 1, 2001, by the National Association of Social 
Workers, a letter will need to be submitted by the National Association of Social 
Workers (National Headquarters) verifying current ACSW certification.  If the 
ACSW certification meets the requirements indicated above, the certification will be 
accepted in lieu of the 3000 hours of supervised clinical experience.  

 
Q: How many clinical hours per week must I work for the supervised clinical 

experience to be accepted? 
A: Under Section 47.12c(b)(8) of the regulations; supervised clinical work activity will be 

counted toward satisfying the experience requirement only  
• if it takes place in a single setting for at least 30 hours per week but no more than 

50 hours per week during at least a 3-month period 
• OR at least 15 hours per week for a period of at least 6 months. 

 
Q: What is acceptable as supervised clinical experience? 
A: Under Section 47.12c(b)(1) of the regulations: At least 1,500 hours (one-half of the 3,000 

hours of supervised clinical experience) shall consist of providing services in one or more 
of the following areas: 

(i) Assessment 
(ii) Psychotherapy 
(iii) Other psychosocial-therapeutic interventions (facilitation of client/peer, 

mediation, psycho education) 
(iv) Consultation 
(v) Family therapy 
(vi) Group therapy 

 
Please note the above 6 experiences should involve direct client contact.  The remainder 
of the clinical experience must be related to work with clients.  Example:  case 
documentation and recordkeeping activities; court testimony related to work with 
client(s); advocacy on behalf of client(s); other activities that involve, support or 
enhance work with clients. 
 
Also, please be advised that administrative duties cannot be counted towards the 
3000 hours of supervised clinical experience.  Examples:  administrative supervision 
of another individual, completing human resource and/or budget documentation, 
etc.   
 
Please refer to Section 47.12c(b) of the regulations for the supervised clinical 
experience requirements. 

 
Q: How long do I have to complete my 3000 hours of supervised clinical experience? 
A: Under Section 47.12c(b)(9) of the regulations, the supervised clinical experience shall be 

completed in no less than 2 years and no more than 6 years.  (The Board has waived the 
requirement that no less than 500 hours and no more than 1,800 hours may be credited in 
any 12-month period.) 

 
Q:  How many hours per week must I meet with my supervisor? 
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A: Under Section 47.12c(b)(5) of the regulations; the supervisor, or one to whom 

supervisory responsibilities have been delegated, shall meet with the supervisee for a 
minimum of 2 hours for every 40 hours of supervised clinical experience.  At least 1 of 
the 2 hours shall be with the supervisee individually and in person, and 1 of the 2 hours 
may be with the supervisee in a group setting and in person.   A total of 150 hours of 
supervision is required.  At least 75 hours must be individual supervision and the other 75 
hours may be group supervision. 

 
Example:  For every 40 hours of clinical experience you must have at least 1 hour of 
individual supervision and 1 hour may be group supervision or individual 
supervision.  Example:  If working 20 hours per week – 1 week you must have 1 
hour of individual supervision and the next week you may have 1 hour of individual 
supervision or 1 hour of group supervision. 

 
Q: What qualifications are required of my supervisor for my supervised clinical 

experience? 
A: For the supervised clinical experience hours completed prior to January 1, 2006, 1500 

hours must be completed either under an individual who holds a current license as a 
clinical social worker and has 5 years of clinical experience within the last 10 years as a 
clinical social worker (Section 47.1a(1)) OR under an individual who practiced as a 
clinical social worker, had 5 years clinical experience within the last 10 years as a clinical 
social worker and held a current license to practice as a social worker (47.1a(3)).  The 
other 1500 hours may be completed under an individual who holds a current license and a 
master’s or doctoral degree in a related field and have 5 years’ experience within the last 
10 years in that field (Section 47.1a(2)), as per Section 47.12c(b)(2) of the regulations.  A 
related field is defined in Section 47.1 of the regulations. 

 
For the supervised clinical experience hours completed January 1, 2006 and after, 1,500 
hours must be completed under an individual who holds a current license as a clinical 
social worker and has 5 years of clinical experience within the last 10 years as a clinical 
social worker (Section 47.1a(1)) and the other 1,500 hours may be completed under an  
individual who holds a current license and a master’s or doctoral degree in a related field 
and have 5 years’ experience within the last 10 years in that field (Section 47.1a(2)), as 
per Section 47.12c(b)(2) of the regulations.  A related field is defined in Section 47.1 of 
the regulations. 

  
Supervised clinical experience completed in another state may be counted towards 
meeting the Pennsylvania supervised clinical experience requirements as long as the 
experience meets Pennsylvania requirements. 

 
 Please also refer to Section 47.12d of the regulations for the Standards for 

Supervisors. 
 
Q: What documentation am I required to maintain while I am completing my  

supervised clinical experience? 
A: You and your supervisor must maintain records as defined in Section 47.12d (Standards 

for supervisors).  You and your supervisor would devise a form to use to maintain your 
records.  The Board may request these records if it becomes necessary. 

 
Q: What documentation must I submit to verify my supervised clinical experience? 
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A: There are forms in the licensure application to be completed by the supervisor.  You will 

be able to download the supervised clinical experience forms when you submit your 
licensure application on-line at www.pals.pa.gov. 

 
Q: Is there a limit on the number of individuals a supervisor can concurrently 

supervise toward licensure? 
A: Under Section 47.12c(b)(6) of the regulations, a supervisor shall supervise no more than 

6 supervisees at the same time.  If this provision creates an undue hardship on a 
supervisee, the supervisor and supervisee may request an exception to this provision.  
The request shall state, in writing, the reasons why this provision creates a hardship on 
the supervisee and why the supervisee is not able to obtain a supervisor who meets the 
requirements of this provision.  Please be advised that the Board may require a 
personal appearance by the supervisee and supervisor in certain circumstances. 

 
Q: If I am unable to locate my supervisor or my supervisor is deceased, how do I have 

my supervised clinical experience verified? 
A: If you do not hold a clinical social work license in another state, you can have another 

individual who can attest to the fact that the supervised clinical experience has occurred, 
submit the following documentation: 

 
(1) A notarized statement by the applicant indicating why the supervisor 

cannot complete the supervised clinical experience forms. 
(2) A notarized statement, by the individual attesting to your supervised 

clinical experience, indicating how that individual can verify that the 
supervised clinical experience occurred and indicating why that individual 
is completing the supervised clinical experience forms instead of your 
supervisor. 

(3) The supervised clinical experience forms, completed by the individual 
attesting to your supervised clinical experience, indicating your 
supervisor’s name and qualifications and all other documentation.  
 

 If you hold a clinical social work license in another state, you may request that copies of 
the supervised clinical experience on file with the other State Board be forwarded to the 
PA State Board for review. 

 
Q: I am licensed in another state as a clinical social worker, however, I have not taken 

the ASWB clinical examination.  What is the procedure for licensure? 
A: You would first need to apply for the social work license (LSW).  Upon receiving the 

LSW you may then apply for the clinical social work license (LCSW).  You will need to 
for the license on-line at www.pals.pa.gov.  You will need to register and then you will 
be able to log in and apply for the license.  When your application is complete you will 
receive official notification by e-mail that you are eligible to register for the appropriate 
examination (clinical) through ASWB. 

 
Q: I am licensed in another state as a clinical social worker and have taken and passed 

the ASWB clinical examination.  What is the procedure for licensure? 
A: You will need to apply for the license on-line at www.pals.pa.gov.  You will need to 

register and then you will be able to log in and apply for the license.    
 
Q: What is Act 41? 
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A: Act 41 is an alternative path to licensure by endorsement for people licensed in good 

standing in another state if they don’t meet the Board’s current endorsement 
requirements. It states that the Board SHALL issue a license if a licensee (1) holds a 
current licensed from another sate whose licensure requirements are substantially 
equivalent to or exceed the requirements established in the Commonwealth (2) 
demonstrates competency in the profession through methods determined by the Board 
such as CE or been in practice for 2 of the last 5 years preceding the date of the 
application (3) has not committed any act that constitutes grounds for refusal, suspension 
or revocation of a license unless the board determines that the act should not be an 
impediment to licensure (4) is in good standing in the other jurisdiction and (5) pays fees 
established by the licensing board. 

 
Q: I am licensed in another state as a clinical social worker.  What is the procedure for 

licensure under Act 41? 
A: You will need to for the license on-line at www.pals.pa.gov.   Please note that you must 

hold a license in good standing as a clinical social worker in another state and have been 
actively engaged in the practice of clinical social work for 2 of the last 5 years in any 
state or territory in the United States immediately preceding the filing of this application 
for licensure by endorsement under Act 41.  All applicants from another country will be 
reviewed on a case-by-case basis. 

 
Q: Are licensed clinical social workers permitted to write Emotional Support Animal 

Requests? 
A: A licensed clinical social worker must work within their scope of practice as defined in 

Section 3 of the law and may only provide services that are within the competency areas 
for which an individual is qualified by education, training and experience.  Please refer to 
the Code of Ethics in Section 47.72(a)(2)  
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