
Occupational Therapy Board 
Frequently Asked Questions 

 
Q. How can I contact the Board office? 
 
A. The email address is st-occupational@pa.gov. 
 The phone number is 717-783-1389. 
 
 
Q. What is the Board’s website? 
 
A. The website is www.dos.pa.gov/therapy. 
 
 
Q: Must I maintain NBCOT certification in order to renew my occupational 

therapist/occupational therapy assistant license? 
 
A: No.  Current NBCOT certification is only required for initial licensure. 
 
 
Q: What is the contact information for NBCOT? 
 
A: The phone number is (301) 990-7979. 
 The website is www.nbcot.org. 
 The email address is infor@nbcot.org.  
 
 
Q: Is there a time limit on how long my occupational therapist/occupational 

therapy assistant license remains on inactive/expired status? 
 
A: Yes, 4 years.  If a license has been on inactive/expired status for 4 years or more 

and the licensee has not practiced in another state in the last 4 years, the 
licensee must retake the examination. 

 
 
 Q: What are the new continued competency requirements? 
 
A: Beginning with the July 1, 2013- June 30, 2015 biennium, an occupational 

therapist shall complete a minimum of 24 contact hours in each biennial period.  
Please refer to the regulations found at www.dos.pa.gov/therapy for the details of 
the continued competency requirements and acceptable activities.    The 2 hours 
of mandated child abuse recognition and reporting under Act 31 can be part of 
the 24 contact hours. 

  
      The Bureau of Professional and Occupational Affairs (BPOA), in conjunction with the   

            Department of Human Services (DHS), is providing notice to all health-related licensees  

            and funeral directors that are considered “mandatory reporters” under section 6311 of the  

            Child Protective Services Law (CPSL) (23 P.S. § 6311), as amended, that EFFECTIVE 

      JANUARY 1, 2015, all persons applying for renewal of a license shall be required to  

      complete 2 hours of Board-approved training in child abuse recognition and reporting 
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requirements as a condition of renewal.  Please review the Board website for further information 

on approved CE providers. Child Abuse Continuing Education Providers Information can be 

found here. Once you have completed a course, the approved provider will electronically submit 

your name, date of attendance, etc., to the Board.   All child abuse courses must be taken through 

one of the approved providers. 

 
 
Q. Is the new continued competency requirement for both occupational 

therapists and occupational therapy assistants? 
 
A. No,  it only applies to occupational therapists not occupational therapy assistants. 
 
 
Q. Where will I find information regarding the new professional liability 

insurance requirements? 
 
A. All occupational therapists shall obtain and maintain professional liability 

insurance as specified in the Law, Section 8 (5) at www.dos.pa.gov/therapy.    
This applies to temporary occupational therapists as well.   It does not apply to 
occupational therapy assistants.   

 
Q. What is the level of insurance coverage? 
 
A. The level of professional liability insurance coverage shall be in the minimum 

amount of $1,000,000 per occurrence or claims made. 
 
Q. When do I need to take the Child Abuse continuing education? 

 

A.        The Bureau of Professional and Occupational Affairs (BPOA), in conjunction with the 

             Department of Human Services (DHS), is providing notice to all health-related licensees  

             and funeral directors that are considered “mandatory reporters” under section 6311 of the  

             Child Protective Services Law (CPSL) (23 P.S. § 6311), as amended, that EFFECTIVE 

             JANUARY 1, 2015, all persons applying for issuance of an initial license shall be  

             required to complete 3 hours of DHS-approved training in child abuse recognition and  

             reporting requirements as a condition of licensure.  Please review the Board website for  

             further information on approved CE providers.   Child Abuse Continuing Education  

  Providers Information can be found here. Once you have completed a course, the 

             approved provider will electronically submit your name, date of attendance, etc., to the  

             Board.  The child abuse courses must be taken by one of the approved providers. 
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