
Following the implementation of the Revised Uniform Law on Notarial Acts (RULONA) on 
October 26, 2017: 

Pennsylvania Notaries and Completion of I-9 Forms 
 
Form I-9 (http://www.uscis.gov/files/form/i-9.pdf) (Employment Eligibility Verification) is a 
form required by the Department of Homeland Security, U.S. Citizenship and Immigration 
Services. It must be completed by all employers for every new employee hired after 
November 6, 1986, in order to comply with federal law requiring that employers hire only 
individuals who may legally work in the United States.  
 
While the employer is ultimately responsible for the inspection of identity documents for new 
hires and the completion the I-9 form, information found on the U.S .Citizenship and 
Immigration Services website (Handbook for Employers (Form M-274) - Instructions for 
Completing Form I-9) informs employers that they may designate and/or contract with 
someone to fill out the employer portion of the form as an “authorized representative” of the 
employer. 
 
The Department has been asked whether a notary public may complete Section 2 of the 
federal I-9 Employment Eligibility Verification forms. Because notaries routinely examine 
documentation of identification as part of their notary public duties, many are uniquely 
qualified to act as an authorized agent for the company in the completion of the I-9 form.  
However, the completion of section 2 of the I-9 is NOT a notarial act and must not be 
completed under a notarial seal. Under the Revised Uniform Law on Notarial Acts 
(RULONA), notaries public are authorized to perform six notarial acts: 
 

• take an acknowledgement 
• administer oaths and affirmations 
• take a verification on oath or affirmation (includes an affidavit) 
• witness or attest a signature 
• certify or attest a copy or deposition and 
• note a protest of a negotiable instrument 

 
The I-9 form does not request or require any of these notarial acts. It requires an unsworn 
certification from the employer or the agent of the employer:  
 

CERTIFICATION: I attest, under penalty of perjury, that (1) I have examined 
the document(s) presented by the above-named employee, (2) the above-
listed document(s) appear to be genuine and to relate to the employee 
named, and (3) to the best of my knowledge, the employee is authorized to 
work in the United States. The employee’s first day of employment 
(month/day/year): ________________________________  

 
A Pennsylvania notary public may be an “authorized representative” specifically for the 
purpose of completing the I-9 form. This status may be because the notary works for the 
employer or pursuant to a contractual relationship with the employer authorizing the 
individual to act in the capacity of “authorized representative” specifically for the purpose of 
completing the I-9 form. However, it should be clear that while a notary may sign on behalf 
of an employer, the notary does not do so in the capacity of a notary public under the notary 



public law (RULONA) but rather as an agent of the employer. Thus, the notary may convey 
that he or she is an agent for the employer in the “Title of Employer or Authorized 
Representative” box in section 2 of the I-9. However, no notary title or seal should be used 
to complete the I-9 as an authorized representative of the employer.  
 
No other documentation of the statements made on the I-9 is required. However, it has 
been reported to the Department of State that some employers are requesting that the 
notary (acting as authorized representative on section 2 of the I-9) notarize a separate 
“Notary Acknowledgment Form” referencing the unsworn certification made in the I-9, using 
notarial language and the notary seal. This is essentially leading the notary to notarize 
his/her own signature as well as the employee’s signature, because the notary’s signature 
is in section 2 of the I-9 and the notary executed the certification on behalf of the employer. 
Under the RULONA, a notary may not notarize his or her own signature or statement. 
Therefore, any additional certifications or acknowledgments of the statements made in the I-
9 as an authorized representative should not be undertaken.  
 
Remember, the notary is not acting in a notarial capacity for section 2 of the I-9, but as an 
authorized representative of the employer. As stated above, the notary should not use his or 
her title (Notary Public) or rubber stamp seal or embosser to complete the I-9 as an 
authorized representative of the employer.  
 


