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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) 

FOR THE MILITARY & OVERSEAS VOTERS PROTOCOL 

 

1. What are the types of overseas civilians and military voters (electors) and when must they 

register to vote?  See Part II, ¶ 3, pp. 4 - 5 in the Military & Overseas Voters Protocol. 

 

   Type of Voter          Voter Registration Requirement  Citation 

 

Qualified elector in the 

military service of the U.S.  

Not required to register to 

vote 

25 P.S. § 3146.1(a) 

Spouse or dependent of a 

person in military service 

May apply at any time to 

register to vote 

25 Pa.C.S. §§ 1102 & 

1324(c) 

Individual in the service of 

the Merchant Marine and 

their spouse or dependent  

May apply at any time to 

register to vote 

25 Pa.C.S. §§ 1102 & 

1324(c) 

Individual in a religious or 

welfare group officially 

attached to and serving with 

the armed forces of the U.S. 

and their spouse/dependent   

May apply at any time to 

register to vote 

25 Pa.C.S. §§ 1102 & 

1324(c) 

Individual is a civilian 

employee of the U.S. or their 

spouse or dependent 

May apply at any time to 

register to vote 

25 Pa.C.S. §§ 1102 & 

1324(c) 

“Overseas citizens” who are 

not “military electors”
1
 

Must register at least 30 days 

before the primary/election 

25 Pa.C.S. § 1326(b)(4) 

 

2. What are examples of “overseas citizens” who are not “military electors” and who must 

then register to vote at least 30 days before a primary or general election?  U.S. citizens who are:  

working for private sector employers abroad, traveling abroad on vacation, serving as Red Cross 

overseas volunteers not attached to the armed forces of the United States and serving as 

missionaries overseas who are not attached to the armed forces.  See Part II, ¶ 3, p. 5, footnote 1.   

 

3. Does a military voter include both an individual stationed in the United States (outside 

their place of residence) as well as an individual stationed overseas?  Yes, county boards of 

elections must treat military voters alike if they are stationed outside their place of residence in 

the U.S. or if they are stationed overseas.  See Part V, ¶ 2, pp. 14 - 15.   

 

4. May a U.S. citizen, who will be 18 by the day of the general election, was born in 

Pennsylvania, spent at least the first day of his or her life in Pennsylvania, and never returned to 

Pennsylvania and established residency here, vote in both federal and state elections in the 

general election in Pennsylvania?  This individual is an example of a “Federal elector,” who can 

vote for federal offices, but not state offices, in Pennsylvania.  See Part IV, ¶ 4, pp. 11 - 12.   

 

5. May a U.S. citizen, who will be 18 by the day of the general election, and who was born 

abroad of parents who are U.S. citizens, and has never established residency in Pennsylvania, 

vote in both federal and state elections in Pennsylvania?  This individual cannot vote in federal 

or state elections in Pennsylvania.  See Part IV, ¶ 4, pp. 11 - 12.  

                                                 
1
 For “overseas voters” under federal law who no longer reside in Pennsylvania, see questions 4 and 5.  
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6. How far back must counties go to check the Federal Post Card Applications (FPCAs) on 

file to determine if an elector would like to 2010 ballot sent by email?  January 1, 2010.   

  

7. What is a special write-in ballot and when is it used?  When an official state ballot is not 

yet available, and the statutory deadlines in the Pennsylvania Election Code require counties to 

send ballots to military or overseas civilian voters, counties must then send a special write-in 

ballot, which lists the offices to be voted and includes a list of candidates (as it is known at the 

time) so that an individual may vote the ballot and return it to the county in time to be counted.  

County election officials may email the special write-in absentee to military and overseas 

civilian voters.  See Part II, ¶¶ 1, 2, 5 and 7, pp. 3 - 7.  

 

8. a.  What is a Federal write-in absentee ballot (FWAB) and when is it used?  Any military 

or overseas civilian voter who has applied for but not yet received a state absentee ballot may use 

the FWAB to vote for both state and federal candidates.  The advantage of the FWAB is that it is 

readily available.  It is posted on the Federal Voting Assistance Program (FVAP) website, 

www.fvap.gov, and includes a secrecy envelope and mailing envelope for the ballot, which can 

be printed and then folded and sealed prior to mailing.  The Department has interpreted the use 

of the FVAP’s envelopes for the FWAB to comply with the envelope requirements in the 

Pennsylvania Election Code.  See Part V, ¶¶ 4 –10, pp. 15 - 17.  

 b.  If a county receives both a voted FWAB and a voted state absentee ballot from the 

same voter, what should the county do?  Count the voted state absentee ballot if it is received in 

timely fashion.  In order to be received in timely fashion, the county board of elections must 

receive the voted ballot by 5:00 P.M. on the seventh day following the date of the election, as 

long as the envelope was postmarked by the day before the election.  See Part V, ¶ 8, p. 16.  

 

9. May counties accept a Federal write-in absentee ballot (FWAB) during a municipal 

election year?  Yes, although a county board of elections is not required to do so, it may accept 

an FWAB during a municipal election year.  See Part V, ¶ 6, p. 16.     

 

10. By what means may a military or an overseas civilian voter request an absentee ballot?  

The voter may request it electronically (by fax or email), by mail, in person or by an adult 

member of the voter’s immediate family.  Although the county board of elections may approve 

an application for an absentee ballot that is submitted to the board electronically (fax or email), 

the county must receive the original application before Election Day.  See Part IV, ¶¶ 5 – 6,    pp. 

12 - 13.  

  

11. By what means may county boards of elections send blank absentee ballots to military 

and overseas civilian voters?   The county must send a blank absentee ballot out electronically 

(by fax or email) if requested by the voter (see Question 6 above).  If the voter does not provide a 

preference, then the county must either send the ballot out by first class mail, or may, at its 

discretion, send the ballot by air mail, express mail or overnight mail.  See Part VI, ¶¶ 3 – 4, pp. 

18 - 20.   

 

12. By what means may a military or overseas civilian voter return a voted ballot?  A voted 

ballot must be returned in person, through the U.S. mail, or by express or overnight mail.  The 

facsimile method shall not be acceptable for the return of the official voted absentee ballot.  

Also, secrecy of the ballot must be maintained.  See Part VII, ¶ 1, p. 20.   

http://www.fvap.gov/

