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Application Process to Apply for Initial Licensure as a Clinical Social Worker   
 

The Rules and Regulations can be located on the Board’s website at 

www.dos.state.pa.us/social. 

 

These FAQs are not intended to substitute for reading the Rules and Regulations. 

 

Q: What degree is accepted for licensure as a clinical social worker? 

A: Under Section 47.12c(2) of the regulations; an applicant must have received a master’s 

degree in social work or social welfare or a doctoral degree in social work from a school 

accredited by the Council on Social Work Education. 

 

Q: How do I apply for a license? 

A: The application is available on the Board’s website at www.dos.state.pa.us/social, then 

click on “Licensure Information” and then click on “Board Forms” and then click on 

“Application for a License by Examination to Practice Clinical Social Work”.  Follow the 

instructions for submitting the application form, required documentation and fees.  When 

your application is complete you will receive official notification by mail that you are 

eligible to register for the appropriate examination (clinical) through ASWB. 

 

Q: How many hours of supervised clinical experience are required for licensure as a clinical 

social worker? 

A: 3000 hours of supervised clinical experience are required.  Under Section 47.12c(b)(9) of 

the regulations; the supervised clinical experience shall be completed in no less than 2 

years and no more than 6 years, except that no less than 500 hours and no more than 

1,800 hours may be credited in any 12-month period OR If you hold current  

certification from the Academy of Certified Social Workers (ACSW) issued prior to 

January 1, 2001, by the National Association of Social Workers, a letter will need to 

be submitted by the National Association of Social Workers (National 

Headquarters) verifying current ACSW certification.  As long as the ACSW 

certification meets the requirements indicated above, the certification will be 

accepted in lieu of the 3000 hours of supervised clinical experience.  

 

Q: How many hours per week must I work in order for the supervised clinical experience to 

be accepted? 

A: Under Section 47.12c(b)(8) of the regulations; supervised work activity will be counted 

toward satisfying the experience requirement only if it takes place in a single setting for 

at least 30 hours per week but no more than 50 hours per week during at least a 3 month 

period or at least 15 hours per week for a period of at least 6 months. 

 

Q: What is acceptable as supervised clinical experience? 

A: Under Section 47.12c(b)(1) of the regulations:  At least one-half of the experience (1,500 

hours) shall consist of providing services in one or more of the following areas: 

(i) Assessment 

(ii) Psychotherapy 

(iii) Other psychosocial-therapeutic interventions (facilitation of client/peer, 

mediation, psycho education) 

(iv) Consultation 

(v) Family therapy 

(vi) Group therapy 
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Please note the above 6 experiences should involve direct client contact.  The remainder 

of the clinical experience must be related to work with clients.  Example:  case 

documentation and recordkeeping activities; supervision of another social worker  

 

related to practice; group or peer supervision related to practice; court testimony 

related to work with client(s); advocacy on behalf of client(s); other activities that 

involve, support or enhance work with clients. 

 

Also, please be advised that administrative duties cannot be counted towards the 

3000 hours of supervised clinical experience.  Examples:  administrative supervision 

of another individual, completing human resource and/or budget documentation, 

etc.   

 

Please refer to Section 47.12c(b) of the regulations for the supervised clinical 

experience requirements. 

 

Q: How long do I have to complete my 3000 hours of supervised clinical experience? 

A: Under Section 47.12c(b)(9) of the regulations, the supervised clinical experience shall be 

completed in no less than 2 years and no more than 6 years, except that no less than 500 

hours and no more than 1,800 hours may be credited in any 12-month period. 

 

Q:  How many hours per week must I meet with my supervisor? 

A: Under Section 47.12c(b)(5) of the regulations; the supervisor, or one to whom 

supervisory responsibilities have been delegated, shall meet with the supervisee for a 

minimum of 2 hours for every 40 hours of supervised clinical experience.  At least 1 of 

the 2 hours shall be with the supervisee individually and in person, and 1 of the 2 hours 

may be with the supervisee in a group setting and in person.   A total of 150 hours of 

supervision is required.  At least 75 hours must be individual supervision and the other 75 

hours may be group supervision. 

 

Example:  For every 40 hours of clinical experience you must have at least 1 hour of 

individual supervision and 1 hour may be group supervision.  Example:  If working 

20 hours per week – 1 week you must have 1 hour of individual supervision and the 

next week you may have one hour of group supervision. 

 

Q: What qualifications are required of my supervisor for my supervised clinical experience? 

A: For the supervised clinical experience hours completed prior to January 1, 2006, 1500 

hours must be completed either under an individual who holds a current license as a 

clinical social worker and has 5 years of clinical experience within the last 10 years as a 

clinical social worker (Section 47.1a(1)) OR under an individual who practiced as a 

clinical social worker, had 5 years clinical experience within the last 10 years as a clinical 

social worker and held a current license to practice as a social worker (47.1a(3)).  The 

other 1500 hours may be completed under an individual who holds a current license and a 

master’s or doctoral degree in a related field, and have 5 years experience within the last 

10 years in that field (Section 47.1a(2)), as per Section 47.12c(b)(2) of the regulations. 

 

For the supervised clinical experience hours completed January 1, 2006 and after, 1,500 

hours must be completed under an individual who holds a current license as a clinical 

social worker and has 5 years of clinical experience within the last 10 years as a clinical 

social worker (Section 47.1a(1)) and the other 1,500 hours may be completed under an  
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individual who holds a current license and a master’s or doctoral degree in a related field, 

and have 5 years experience within the last 10 years in that field (Section 47.1a(2)), as 

per Section 47.12c(b)(2) of the regulations. 

  

Supervised clinical experience completed in another state may be counted towards 

meeting the Pennsylvania supervised clinical experience requirements as long as the 

experience meets Pennsylvania requirements. 

 

 Please also refer to Section 47.12d of the regulations for the Standards for 

Supervisors. 

 

Q: What documentation am I required to maintain while I am completing my  

supervised clinical experience? 

A: You and your supervisor must maintain records as defined in Section 47.12d (Standards 

for supervisors).  You and your supervisor would devise a form to use to maintain your 

records.  The Board may request these records if it becomes necessary. 

 

Q: What documentation must I submit to verify my supervised clinical experience? 

A: There are forms in the licensure application to be completed by the supervisor. 

 

Q: Is there a limit on the number of individuals a supervisor can concurrently supervise 

toward licensure? 

A: Under Section 47.12c(b)(6) of the regulations, a supervisor shall supervise no more than 

6 supervisees at the same time.  If this provision creates an undue hardship on a 

supervisee, the supervisor and supervisee may request an exception to this provision.  

The request shall state, in writing, the reasons why this provision creates a hardship on 

the supervisee and why the supervisee is not able to obtain a supervisor who meets the 

requirements of this provision.  Please be advised that the Board may require a 

personal appearance by the supervisee and supervisor in certain circumstances. 

 

Q: If I am unable to locate my supervisor or my supervisor is deceased, how do I have my 

supervised clinical experience verified? 

A: If you do not hold a clinical social work license in another state, you can have another 

individual who can attest to the fact that the supervised clinical experience has occurred, 

submit the following documentation: 

 

(1) A notarized statement by the applicant indicating why the supervisor 

cannot complete the supervised clinical experience forms. 

(2) A notarized statement, by the individual attesting to your supervised 

clinical experience, indicating how that individual can verify that the 

supervised clinical experience occurred and indicating why that individual 

is completing the supervised clinical experience forms instead of your 

supervisor. 

(3) The supervised clinical experience forms, completed by the individual 

attesting to your supervised clinical experience, indicating your 

supervisor’s name and qualifications and all other documentation.  

 

 If you hold a clinical social work license in another state, you may request that copies of 

the supervised clinical experience on file with the other State Board be forwarded to the 

PA State Board for review. 
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Q: I am licensed in another state as a clinical social worker, however, I have not taken the 

ASWB clinical examination.  What is the procedure for licensure? 

A: You would first need to complete the licensure application and meet the licensure 

requirements for the social work license (LSW).  Upon receiving the LSW license you 

may then apply for the clinical social work license (LCSW).  The application is available 

on the Board’s website at www.dos.state.pa.us/social, then click on “Licensure 

Information” and then click on “Board Forms” and then click on “Application for a 

License to Practice Social Work and Application for a License by Examination to 

Practice Clinical Social Work”.  Follow the instructions for submitting the application 

forms, required documentation and fees.   

 

 

Q: I am licensed in another state as a clinical social worker and have taken and passed the 

ASWB clinical examination.  What is the procedure for licensure? 

A: The application is available on the Board’s website at www.dos.state.pa.us/social, then 

click on “Licensure Information” and then click on “Board Forms” and then click on 

“Application for a License by Endorsement without Examination to Practice Clinical 

Social Work”.  Follow the instructions for submitting the application form, required 

documentation and fees.   
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