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Chiropractic FAQ’s 

 

Q. What are the licensure requirements and fee for chiropractors?  

 

A. Graduation from an accredited school and passing scores on Parts I, II, III, and IV of the National 

Boards (contact NBCE at #970-356-9100). Application fee=$25.00.  

 

Q. How do licensed chiropractors apply for Medicare participation? 

 

A. Contact HGS Administrators at #866-488-0549.  

 

Q. How does a chiropractor qualify for an adjunctive procedures certificate? 

 

A. The applicant must have passed the physiotherapy section of National Boards, or completed an 

approved 100 hour course, and submit an application and $25.00 fee.  

 

Q. How long can a chiropractic license be on inactive status? 

 

A. Up to five years – if longer than that, the licensee may be required to retake all parts of the National 

Boards.  

 

Q. May I apply through Reciprocity? 

Or 

I would like to apply by Reciprocity.  How can that be done for a PA license? 

 

A. We do not have automatic Reciprocity with any other State.  However, you can apply for Licensure 

by Reciprocity by visiting our website, www.dos.state.pa.us/chiro and completing the application 

titled „Application for a License to Practice Chiropractic.‟  Select License by Reciprocity on the form 

and follow the instructions on the application.  There is a non-refundable fee of $65.00.  Also, I refer 

you to section §5.13 Licensure by reciprocity in the Chiropractic Rules and Regulations for more 

information.   

 

Q. What courses are acceptable for continuing education and how many hours are required 

 

A. The continuing education provider must have PA Board approval numbers / 24 hours are required. 

Please refer to the “Continuing Education Information” section of the website, for more info.  

 

Q. Are new licensees exempt from continuing education for their first biennial renewal period?  

 

A. Yes. All others licensees must obtain 24 hours.  

 

Q. How can someone obtain Pennsylvania ACRRT Xray certification? 

 

A. Applicants must apply to ACRRT to take the examination. The application is located on our website.  

When the Board receives passing notices, certificates are issued.  

 

 

http://www.dos.state.pa.us/chiro
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Q. How does a Chiropractor get a Letter of Good Standing sent to another state? 

 

A. Submit a written request to the PA State Board, including the licensee‟s name, license number, other 

State Board name and address to send the LOGS to, and a check for $25.00 made payable to the 

Commonwealth of PA.  

 

Q. What is the required amount of professional liability insurance? 

 

A. Chiropractors must be insured for $100,000 per occurrence and $300,000 per annual aggregate.  

 

Q. Fees?  

 

A. Application for Licensure by Exam $25.00 

 Application for Licensure by Reciprocity $65.00 

 Adjunctive Procedure Certification $25.00 

 Duplicate copy of Chiropractic License $5.00 

 Duplicate copy of Adjunctive Procedures Certificate $10.00 

 

Q. If I have a question about business practice or an interpretation of the law or regulations, may a 

licensee, employee or consumer contact the Board office for answers? 

A. The Board staff and Counsel cannot provide legal advice or advisory opinions regarding practice 

questions or interpretations.  You may contact your personal or business attorney or a professional 

chiropractic association. 

 

Q. “How do I get certified/approved to do medical exams for driver’s licensing?” 

 

A. PennDOT‟s Regulations allow for this so PennDOT would be the agency to ask about it.  It‟s not 

something we do or don‟t permit since its part of their Regs and not ours. 

 

Q. Questions about C.E. for taking x-rays or inspections for x-ray machines. 

 

A. Refer to DEP, phone number 717.787.3720. 


